Köye Dönen Unlu İsimlerin Hikayeleri
İstanbul’da kökleşmemiş ailelerin çoğu zamanında aileleriyle ya da tek başlarına İstanbul’a göç ederek büyük şehrin imkanlarından faydalanmıştı. Ancak şimdi o ailelerin İstanbul’da doğup büyüyen evlatları, büyük şehrin karmaşasından kaçarak aile topraklarına geri dönüyor. Kimi sosyetik, kimi oyuncu isimler ata topraklarında iş bile kuruyor. İşte ‘köye dönenler’ ve hikayeleri…
Kıvanç Tatlıtuğ – Başak Dizer
Oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ, Trakya’dan arazi satın alarak önce köy evi daha sonra da bir çiftlik yaptırdı. Çiftçiliğe merak saran Tatlıtuğ çifti, oğulları Kurt Efe’yi de doğa ile iç içe büyütüyor. İşlerden kalan zamanlarını sık sık köy evlerinde geçiren çift, haftasonları da arkadaşlarını ağırlıyor.
Boyner Kardeşler
Boyner Holding CEO’su Cem Boyner’in Bilgün Sazak’tan kızları Elif, Ayşe ve Emine Boyner, köylerine döndü. Anneleri Bilgün Sazak’ın dedesinin ilk tohumu attıkları topraklara dönen Boyner kardeşler, köyü yeniden canlandırma kararı aldı. Köyün az kalan yaşlı nüfusundan incelikleri öğrenen kardeşler, köye dönmenin önemini sosyal medya hesaplarından anlatıyorlar. Sazak kardeşler, kendi çocuklarının da köyde yetişmelerine olanak sağlıyor.
Lal Saran
Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran’ın kızı Lal Saran da, pandemi zamanında Assos’a dönmüş, ailesinin sahip olduğu zeytin bahçeleri arasında gezerken kendi markasını kurmuştu. Zeytinyağı ile kozmetik markasını kuran Saran, köyün kıymetini anlayanlardan.
İlker Ayrık
“İstanbul’daki işlerden uzaklaşmayayım, ama bir çiftlik evim olsun” diyen oyuncu İlker Ayrık da, Beykoz’da doğa ile iç içe yaşamayı tercih edenlerden. Çiftlik kuran Ayrık, kendi ürünlerini üretip bir marka bile kurdu.
Azra Akın
Bir zamanların güzellik yarışması kazananı model ve oyuncu Azra Akın, eşi ve çocuğu ile İpsala’da bir ev satın aldı, kendini doğanın kucağına bıraktı.
Tuğba Özay
Oyuncu ve manken Tuğba Özay da köyüne döndü, çiftçiliğe merak saldı. Zeytincilik ile uğraşan Özay, zamanını artık topraklarda geçiriyor.
David Beckham da Çiftçi Oldu
Tabii bu merak sadece Türklere özgü değil. Ünlü eski futbolcu David Beckham da çiftlik kurdu. Beckham, kümes hayvanları ve traktörleriyle poz vermişti.
Bill Gates Trakya’dan Toprak Aldı İddiası
Microsoft’un kurucusu Bill Gates bir dönem Trakya’yı ziyaret etmiş, ziyaretin ardından da toprak satın aldığı iddia edilmişti. İddia diyoruz çünkü konu hala muallak. O dönem Bill Gates’in vakıf temsilcilerinden bir isim sorulara bunun sadece bir nezaket ziyareti olduğunu söyleyerek cevap vermişti.
Toprağa Dönüşün Önemi
Uzmanlar küresel bir gıda krizinin kapıda olduğunu ve böyle devam ederse 2030’a kadar 840 milyon kişinin açlıkla savaşacağını vurguluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün geçtiğimiz ay açıkladığı verilere göre, ülkemizin tarım potansiyeli hızla erirken, tarımsal verimlilik AB ülkelerinin çok altına inmiş durumda.
TEMA Vakfı, her yıl 5 Aralık’ta kutlanan Dünya Toprak Günü’nde toprakların sadece insanlar için değil, tüm gezegen için hayat kaynağı olduğunu bir kez daha vurguladı. Gıdamızın %95’i topraktan geliyor. Toprak, bitkilere büyüme ortamı sağlar, su ve besin elementlerini sunar, karbon depolar ve iklimi düzenler. Türkiye’de her yıl 640 milyon ton toprak erozyona uğruyor ve son 20 yılda yaklaşık 4.5 İstanbul büyüklüğünde tarım arazisi kaybettik. Toprağımızı korumak için bilgi ve akılla yönetmek zorundayız.
Köye Dönenlere Devletten Hibe
Öte yandan köyüne dönüp tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyenlere devlet, 30 bin TL ‘köye dönüş hibesi’ veriyor. Üstelik hibeyi, köyde veya çiftliğinizde yapabileceğiniz tarım ve hayvancılık faaliyetleri kapsamında geri ödemesiz olarak alabiliyorsunuz.
patronlardunyasi.com