EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

Sosyal Güvenlik Sistemine Dair Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılmalı?

Sosyal güvenlik sistemi içinde birçok kişi, emeklilik planlaması yaparken hangi statüden emekli olacaklarını ve eksik prim günlerini nasıl tamamlayacaklarını merak ediyor. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, konuyla ilgili kritik bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaları Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında detaylı bir şekilde ele aldı.

2006 yılında SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nın SGK çatısı altında birleşmesi emeklilik sürecini basitleştirse de, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için emeklilik statüsü, son 2520 gün içindeki prim ödemelerine göre belirleniyor. Bu durumda, SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B) veya Emekli Sandığı (4/C) statülerinden hangisinde daha fazla prim günü varsa, o statüden emekli olunuyor.

Özel banka ve borsa sandıklarının da hesaba katıldığı bu süreçte, 08/09/1999 tarihinden önce işe başlayanlar için EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yaş şartı aranmazken, bu tarihten sonra sigortalı olanlar için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterler önem kazanıyor.

Emeklilik planlaması yaparken, ilk sigortalı olunan tarih, son prim statüsü, eksik günlerin durumu, borçlanma imkanı, isteğe bağlı sigortalılık ve yurtdışı borçlanması gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Erdursun, özellikle isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin primlerinin Bağ-Kur statüsünde değerlendirildiğini ancak son 2520 günde SSK primlerinin ağırlık kazanması durumunda 4/A statüsünden emekli olabileceğini belirtiyor.

Erdursun, emeklilik sürecinde sağlıklı bir yol izlemek adına vatandaşların e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümlerini alarak kendi durumlarını analiz etmeleri gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sahte sigortalılığın ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekerek, herkesin yasal ve doğru yollardan emekli olması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle SSK emekliliğinin daha az primle daha yüksek maaş alma avantajına sahip olduğunu belirten Erdursun, emeklilikte statü seçiminin kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

27 bin TL’ye varan emekli promosyonu: Banka banka güncel liste açıklandı

Emekli maaşlarını kendi bünyelerine çekmek isteyen bankalar promosyon yarışına girdi. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri için promosyon miktarları 12 bin TL’den başlayıp 27 bin TL’ye kadar yükseldi. Bankalar mayıs ayı itibarıyla yeni kampanyalarını duyurdu.

Kuaförden düğüne her yerde artık müzik ücretli! Yabancı için de ödenecek

Restoranlardan kuaförlere, düğün salonlarından mağazalara kadar halka açık müzik çalan tüm işletmelerde artık telif bedeli ödenecek. MESAM Başkanı Recep Ergül, sadece yerli müzik için değil yabancı müzik için de aynı ödemenin yapılacağını dikkat çekti.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,4 artışla 537,90 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,7 yükselişle 23.503 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 değer kazancıyla 8.563,45 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir