Brüksel ve Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu ofislerinde eş zamanlı arama

Belçika ve Fransa polisi, 6-9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde ‘Rusya müdahalesi’ ve ‘propaganda operasyonu’ iddialarıyla bağlantılı olarak başkent Brüksel ve Strazburg’daki AP ofislerine bir dizi eş zamanlı baskın düzenledi. 29 Mayıs Çarşamba sabahı, AP ofislerinin yanı sıra, bir AP çalışanının Brüksel’in Schaerbeek mahallesindeki evine de baskın düzenlendiği bildirildi.

Euronews haber sitesinin aktardığına göre, söz konusu baskın ve aramalar ‘Kremlin’in propagandasını yaymak için bazı AP milletvekillerine ödeme yapıldığı’ iddiaları üzerine başlatılan inceleme kapsamında yapıldı. Arama emirlerini veren Belçika’daki savcılık, bir AP çalışanının ‘Rus propaganda operasyonunda önemli bir rol oynadığına’ ilişkin ’emareler olduğunu’ belirtti. Savcılık, yapılan baskınların ‘müdahale, pasif yolsuzluk ve suç örgütü üyeliği’ suçlamalarıyla bağlantılı olduğunu da doğruladı.

‘DEVAM EDEN SORUŞTURMALAR HAKKINDA YORUM YAPAMAYIZ’

Belçika savcılığının suçlama yönelttiği AP çalışanının kimliği ya da hangi pozisyonda çalıştığı veya mevcut AP vekillerinden biri için doğrudan çalışan bir kişi olup olmadığı netlik kazanmadı. Euronews’ün resmi açıklama talebine yanıt veren Avrupa Parlamentosu Basın Ofisi, cevabında şu ifadeleri kullandı: “Devam eden soruşturmalar hakkında yorumda bulunamayız… Bu yönde bir talep geldiğinde ve gelirse, Avrupa Parlamentosu, adaletin işleyişine yardımcı olmak için kolluk kuvvetleri ve yargı makamlarıyla tam işbirliği yapar ve böyle yapmayı sürdürecektir. Bu bağlamda, bir ofise erişim sağlanmıştır.”

Yapılan bu aramalar, Avrupa Birliği’nin (AB) mayıs ayı başında ‘Kremlin’in propagandasını yaydığı’ iddiasıyla yaptırım uygulama kararı aldığı ‘Voice of Europe’ haber şirketi hakkında yürütülen soruşturmadan basına yansıyan son gelişme oldu. Mart ayının sonunda, Çekya yetkilileri, bahsi geçen haber şirketi üzerinden ‘Rus etki operasyonu’ yürütüldüğünü iddia etmiş, AP ve ulusal meclislerdeki seçilmiş siyasetçilere ödeme yapıldığını ileri sürmüştü. Çekya medyasına yansıyan haberlere göre, bu iddialarda adı geçen siyasetçiler, Almanya, Fransa, Polonya, Belçika, Hollanda ve Macaristan vatandaşıydı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x