Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Her gün kahve içmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, günlük kahve tüketiminin yaşlanmayı geciktirdiği ortaya çıktı.

Harvard Üniversitesi’nde 30 yıldan fazla süren geniş kapsamlı bir araştırma, düzenli olarak kahve içen kadınların ilerleyen yaşlarda hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını koruma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, her gün tüketilen ek bir fincan kahvenin sağlıklı yaşlanma ihtimalini %1 artırdığını belirledi. Günde yaklaşık 2,5 fincan kahve içen kadınlarda ise bu oran %5’e kadar çıktı.

Dr. Sara Mahdavi liderliğinde yürütülen çalışmada, 47 bin kadının beslenme, yaşam tarzı ve sağlık verileri incelendi. Mahdavi, sağlıklı yaşlanmayı, kronik hastalıklardan uzak kalmak, zihinsel ve fiziksel işlevleri sürdürebilmek, ruh sağlığını korumak ve hareket kabiliyeti kaybı yaşamamak olarak tanımladıklarını ifade etti.

Orta yaş grubundaki sağlıklı kadınların günlük ortalama 315 mg kafein tükettiği belirlendi. Bu kafeinin büyük kısmı kahveden alınıyor. Uzun vadeli veriler, kahve tüketiminin sadece enerji seviyelerini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda Alzheimer, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi yaygın sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkiler sunduğunu gösterdi.

Bu kapsamlı araştırma, kahve tüketiminin sadece güne enerjik başlamakla kalmayıp aynı zamanda sağlıklı yaşlanmayı da desteklediğini ortaya koydu. (DHA)

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”