Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

Egzersizin Kanserin Tekrarlamasını Önlemede İlaçlardan Daha Etkili Olabileceği Kanıtlandı

Son yapılan bir araştırma, düzenli egzersizin kanserin tekrarlamasını engellemede ilaçlardan daha etkili olabileceğini ortaya koydu.

ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Kanada ve Avustralya’da yüzlerce hastanın katıldığı önemli bir araştırmada, tedavi sonrası düzenli egzersiz yapmanın kanserin geri dönmesini ilaçlardan daha etkili bir şekilde engelleyebileceği belirlendi. Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) toplantısında sunulan ve New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, egzersizin ölüm riskini yüzde 37, yeni ya da tekrarlayan tümör riskini ise yüzde 28 oranında azalttığı rapor edildi.

14 yıl boyunca kolon kanseri hastaları üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, tedavi sonrasında kişiye özel bir egzersiz programına katılan hastaların hayatta kalma oranlarının belirgin şekilde arttığı belirlendi. Hastalar, program kapsamında kişisel antrenör ya da sağlık koçu eşliğinde, haftada üç ila dört kez 45-60 dakikalık yürüyüş ya da benzeri fiziksel aktiviteler gerçekleştirdi. ASCO Medikal Direktörü Dr. Julie Gralow, çalışmayla ilgili, “Bu sonuçlar, birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir seçenek sunuyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyidir” yorumunda bulundu.

Araştırmada, 889 kolon kanseri hastası iki gruba ayrıldı: Biri sadece sağlıklı yaşam bilgileri içeren bir broşür alırken, diğer grup üç yıl boyunca bir egzersiz programına dahil edildi. Beş yılın sonunda egzersiz yapan grubun yeni ya da tekrarlayan kanser geliştirme riski yüzde 28 daha düşük çıktı. Sekiz yıl sonra ise ölüm riski yüzde 37 daha azdı.

Araştırma özellikle kolon kanserine odaklanmış olsa da uzmanlar, benzer faydaların diğer kanser türleri için de geçerli olabileceğine dikkat çekiyor. Yale Üniversitesi’nden Dr. Pamela Kunz, “Bu düzeyde etkisi olan bir müdahalenin yaygınlaştırılması kaçınılmaz” dedi.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Tıbbi Direktörü Prof. Stephen Powis ise “Bu çığır açıcı bulgular, ameliyat ve tedavi sonrası kişiye özel egzersiz planlarının hayat kurtarıcı olabileceğini gösteriyor ancak her hasta için egzersizin uygun olmadığını, mutlaka doktora danışılması gerektiğini” belirtti. (DHA)

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor