Vergi Denetim Kurulu’nun nisan ayında başlattığı Beyanname Gözetim Programı, mükelleflere önemli bilgilendirme fırsatı sunuyor. Program sayesinde beyan öncesi mükelleflerle iletişime geçilerek risk durumları hakkında detaylı bilgi veriliyor ve böylece daha doğru beyanlar alınması hedefleniyor.
Program kapsamında yapılan tespitler sonucunda 500 bin mükellef tarandı ve 2,9 trilyon lira ticaret hacmi olan 40 bin mükellefin riskli olduğu belirlendi. Bu mükellefler gönüllü uyum sürecine davet edilirken, 18 bin mükellef ise kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırdı.
Öte yandan, 2023 ve 2024 yılı geçici beyanlarında zarar açıklayan 1046 mükellefin 2,36 milyar lira matrah artışı yaparak kar açıkladığı tespit edildi. Bazı mükellefler ise müfettişlerin kendileriyle iletişime geçmesini beklemeden beyanlarını düzeltti. Bu çerçevede 837 mükellef, matrahını 502 milyon lira artırırken, 234 milyon lira zararı beyanından çıkardı.
Program kapsamında yer alan mükelleflerin yarısının matrahlarında düzeltmeye gittiği, bazılarının ise verdiği izahlarla riskli durumdan çıktığı belirtildi. Beyanname Gözetim Programı’nın başarı oranının yüzde 70 olduğu değerlendirilirken, uyum göstermeyen mükelleflere yönelik denetim çalışmalarının başlatılacağı da gelen bilgiler arasında.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gönüllü uyum mekanizmasının önemine dikkat çekerek, yeni analiz teknikleri ve saha denetimleri sayesinde riskli mükelleflerin rahatlıkla tespit edildiğini vurguladı. Bakan Şimşek, mükelleflerin denetim öncesi şans tanındığını belirterek, denetim yükü ve bürokrasi oluşturmayacak çözüm odaklı çalışmaların devam edeceğini ifade etti.