Bağırsaklarınız sinyal veriyor olabilir: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

İltihaplı bağırsak hastalıkları, yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren karın ağrısı, ishal, kanlı dışkılama gibi belirtilerle ortaya çıkan kronik sağlık sorunlarıdır. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, bu rahatsızlıkların en yaygın türlerinin ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olduğunu belirtti. Doğru tedavi ve beslenme ile bu hastalıkların kontrol altına alınabileceğini vurguladı.

‘İltihaplı bağırsak hastalıkları genellikle uzun süreli ve tekrarlayan ataklarla seyreder’

Prof. Dr. Sarıkaya, inflamatuar bağırsak hastalıklarının, bağırsağın iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını ve bağışıklık sisteminin düzensiz çalışması ile genetik yatkınlığın bu hastalıkların sebepleri arasında olduğunu belirtti. Ülseratif kolit, kalın bağırsağı etkileyerek kanlı ve mukuslu dışkılama ile belirti verirken, Crohn hastalığının ise ince bağırsağı tutarak karın ağrısı ve ishal ile kendini gösterdiğini açıkladı.

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalıkların sosyal yaşantıyı da negatif etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Sarıkaya, gece uykudan uyandıran dışkılama isteği ve sürekli karın ağrısının hastalar için ciddi bir yaşam zorluğu oluşturduğunu belirtti.

‘Tanıda endoskopik yöntemler önemli’

İnflamatuar bağırsak hastalıklarının tanısında laboratuvar testleri, görüntüleme teknikleri ve endoskopik incelemelerin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarıkaya, hastalığın doğru teşhisi için endoskopik incelemenin gerekliliğini vurguladı.

Tedavi sürecinde raporlu ilaçların düzenli kullanımının ve kontrollerin aksatılmamasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Sarıkaya, tedavi planının hastalığın kronik ve tekrarlayıcı yapısını dikkate alarak uzun vadeli olması gerektiğini belirtti.

‘Doğru beslenme hayat kurtarır’

İBH hastalarının beslenme alışkanlıklarının hastalığın seyrini etkilediğini belirten Prof. Dr. Sarıkaya, özellikle şekerli, paketlenmiş gıdalar, gazlı içecekler ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmasının önem arz ettiğini söyledi. Doğru beslenme planının tedavi başarısını direkt olarak etkilediğini vurguladı.

‘Düzenli kontroller şart’

İBH’nin uzun süreli ve tekrarlayıcı doğasından dolayı hastaların düzenli kontrollerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Sarıkaya, hasta uyumunun tedavide başarının anahtarını oluşturduğunu belirtti. İlaçların düzenli kullanılmaması veya kontrollerin aksatılması durumunda yapısal deformitelerin ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Sürekli yorgun musunuz? Nedeni mini felç olabilir!

Yeni bir araştırma, geçici iskemik atak (mini felç) geçiren hastalarda yorgunluğun, özellikle kaygı veya depresyon öyküsü olan kişilerde, bir yıla kadar devam edebileceğini öne sürüyor. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bunun nedeni mini felç geçirmiş olmanız olabilir.

Azı kararsızlık, fazlası kibir! Sağlıklı bir özgüven geliştirmek mümkün mü?

“Özgüven bir kas gibidir, ne kadar çalıştırırsanız, o kadar güçlenir!” diyen Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, özgüveni geliştirecek önerilerde bulundu.

Güvensiz gıdalar sağlık krizine neden oluyor: Her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.