Umutsuzluk artıyor: Ekonomiye güven dibe vurdu

Türkiye Ekonomisi Günden Güne Zorlaşıyor!

Türkiye ekonomisi her geçen gün kan kaybediyor. Ülkedeki siyasi istikrarsızlık, ekonomiyi doğrudan etkilerken, veriler kırmızıya vurmaya devam ediyor.

Enflasyonla mücadele kampanyalarından, kamuda tasarrufa, faiz sebep enflasyon sonuçlardan, ekonomide milli seferberliğe… İktidar uzun zamandır söylemleri ve önlemleri ile uçuruma giden ekonomiyi frenlemeye çalışıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiye çareyi Mehmet Şimşek’te bulacağı ümidiyle 2023’te değiştirdiği ekonomi yönetimiyle de krizi çözemedi.

Bütçe açıkları, cari açıklar, düşmeyen enflasyon, eriyen rezervler…

Ekonomide işlerin iyiye gitmediği aslında verilerle ortadayken halkın umutsuzluğu da büyüyor. Araştırma şirketleri düzenli peryotlarla halkın nabzını tutarken son yapılan araştırmanın sonuçları halkın çıkmazını ortaya koydu.

Ekonomiye ilişkin halkın nabzını tutan İstanbul Ekonomi Araştırma Danışmanlık, mayıs ayı raporunu açıkladı. Türkiye Raporu milyonların umutsuzluğunun derinleştiğini ortaya koydu.

Ekonominin iyi olduğunu düşünenlerin sayısı azalırken, kötü olduğunu düşünenlerdeki artış karamsarlığın büyüdüğünü ortaya çıkardı.

ÇOK KÖTÜ DİYENLERİN ORANI YÜZDE 71!

Rapora göre, geçen aya göre ekonomiye yönelik olumsuzluk yorumları 2 puanlık artış yaşadı. Katılımcıların yüzde 71’i mayıs ayında ekonominin güncel gidişatının “çok kötü/ kötü” olduğunu değerlendirdi.

Olumlu ya da olumsuz bildirimde bulunmayanlar yani “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı sabit kalarak yüzde 16 oldu. Ekonominin iyi/çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 13 oldu.

Yaşa göre yapılan değerlendirmede sonuçlar şöyle oldu: 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların içinden yüzde 57’si ekonomiye dair olumsuz bildirimde bulunurke, aynı oran gençlerde yüzde 68 oldu. 55 yaş ve üzeri katılımcılarda ise yüzde 64 oldu.

İLKÖĞRETİM SEVİYESİNDEKİLERİN EKONOMİE GÜVENİNDE SERT DÜŞÜŞ

Araştırma kişilerin eğitim seviyesine göre bir değerlendirme yaptığında, ilköğretim ve altı eğitim seviyesindekilerin cevabı çarpıcı oldu. Bu grupta 2 yıl önce yani 2023’te ekonomi için “Çok kötü/Kötü” olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 54’tü ancak son ankette bu grubun fikrinin değiştiği görülüyor. Aynı grupta, Mayıs 2025’te ekonomi için kötü/çok kötü diyenlerin oranı yüzde 69’a çıktı.

LISE GRUBUNDA DEĞİŞİM

Aylık bazda da bu grupta değişim gözlendi. Geçtiğimiz aya göre ekonomiye kötü diyenlerin oranı arttı. Genel eğitim seviyesinde ise geçen aya kıyasla lise seviyesi hariç, diğer tüm eğitim seviyelerinde ekonomiye olumsuz bakış oranı yükseldi.

EKONOMİ DÜZELİR Mİ?

Toplama bakıldığında ise araştırmaya katılanların yarısından çoğu ekonominin geleceği ile ilgili karamsarlık içerisinde. Ekonominin geleceğine karamsar bakanların oranı mart ayından bu yana 4 puan gibi büyük bir artış kaydetti. Ekonominin bir yıl sonraki rotasının sorulduğu katılımcılardan yüzde 53’ü daha kötü veya çok daha kötü olacağını düşündüğünü aktardı. Yüzde 26’sı ekonomik gidişatın değişmeyeceği kanaatinde. İyileşme olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 21 oldu.

Ekonomim‘in haberine göre katılımcılar gelecek yıl için yüzde 61 seviyelerinde enflasyon beklentisi tahmin etti.

GEÇİNEBİLİYOR MUSUNUZ?

Geçinmeye ilişkin araştırma sorusuna “gelirim giderimi karşılamadı” cevabını verenler çoğunluk oldu. Cinsiyet bazlı, en çok kadın katılımcılar bu cevabı verdi. Yaşta ise 25-34 yaş grubu haricindeki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası gelirinin giderlerini karşılamadığı söyledi. Bunlar içerisinde en yüksek orana sahip yaş grubu yüzde 54 ile 45-54 yaş aralığındakiler kişiler oldu.

“Gelirim giderimi karşılamadı” yanıtını verenlerin oranının en yüksek olduğu grup %66 ile işsiz kişiler oldu. Yevmiyeli çalışanlar yüzde 64 ile onları takip ederken, yaklaşık her 3 emekli, çalışmayıp iş aramayan ve devlet memuru katılımcıdan 1’i “Geçtiğimiz ay gelirim giderimi ucu ucuna karşıladı” yanıtını verdi. “Geçtiğimiz ay gelirim giderlerimi fazlasıyla karşıladı” yanıtını verenlerin en yüksek olduğu istihdam grubu ise %17 ile devlet memurları oldu.

Related Posts

İflas sesleri: Günde 250 işyeri kapanıyor!

Türkiye’de esnaf kan kaybediyor. 2025 yılının ilk dört ayında 30 bin 967 esnaf işyerini kapatarak faaliyetlerine son verdi. Bu rakam, her gün ortalama 250 esnafın kepenk kapattığını gösteriyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine …

Türkiye bütün güç haritalarının “düğüm noktası” haline geldi. Barış masası kurabilen tek ülke. Olmadığı masadan imza çıkmaz! İçerideki ‘yabancı’lar un ufak oluyor. Daha büyük sürprizler gelecek! Biz haklı çıktık, onlar kaybetti.

Ahmed Şara , Irak’ta Amerikan askerleri ile savaştı. Suriye’de HTŞ ’yi kurdu. ABD tarafından başına 10 milyon dolar ödül kondu. Aranan terörist ilan edildi. Gün geldi Baas rejimi devrildi, Suriye’nin Devlet Başkanı oldu. Ve önceki gün ABD Başkanı Trump , Riyad’da Şara ile el sıkıştı. Ne dedi? “ Genç, çekici, sert bir adam. Savaşçı. Gerçek bir lider…” Terörist ilan eden de “gerçek bir lider” diyen de ABD . Belki de dünyanın yeni geleceğini anlatan en ibretlik hikâye budur. Elbette şartlar değişmişti.

22 Mayıs ‘Finansal Okuryazarlık Günü’ ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle, her yıl 22 Mayıs tarihi “Finansal Okuryazarlık Günü” olarak kutlanacak. Resmi Gazete’nin yayımlanan genelgeye göre, finansal okuryazarlığın toplum genelinde yaygınlaştırılması ve …

TÜİK işsizlik verilerini açıkladı: İstihdam düştü çalışma saatleri arttı!

TÜİK, yılın ilk çeyreğine ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. İşsizlik azalırken istihdamda daralma görüldü. En fazla kayıp tarım sektöründe yaşandı.

Euro Bölgesi beklentilerin altında büyüdü

Euro Bölgesi ekonomisi, 2025 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretimindeki güçlü artışa rağmen beklentilerin altında büyüdü. ABD’li ithalatçıların stok hamlesi üretimi artırsa da, bölge genelinde ekonomik büyüme yüzde 0,3 ile sınırlı kaldı.

Ücretli çalışan sayısında dikkat çeken artış! TÜİK rakamları açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısının mart ayında yıllık yüzde 0,6 arttığını, aylık yüzde 0,2 azaldığını açıkladı. TÜİK, Mart 2025 dönemine ilişkin ücretli çalışan …